Agile Marcom Interview: Catharina Adriaans

Inspiring Marcom Leaders of Tomorrow

Sustainable agile geeft teams zelf de kans om te groeien

“Voor de positionering van agile coaching in organisaties is er werk aan de winkel”

“Agile organisaties die al langer bezig zijn met de manier van werken, hebben ander soort coaching nodig. Misschien zelfs wel andere coaches”, stelt Catharina Adriaans. Ze leidt het Center of Expertise Agile Coaching van COO Risk & Finance van ING dat zo’n 30 internationaal opererende One Agile Way of Work-coaches herbergt.

Catharina: “Als coach ben je met beginnende teams vooral bezig met spoon feeden: alles aanreiken wat ze nodig hebben op dat moment om het agile denken en werken te laten groeien. Als coach kun je teams na deze fase nog heel lang aan de hand blijven houden omdat agile natuurlijk geen end stage kent. Je kunt blijven verbeteren. Maar het is nodig om de verantwoordelijkheid voor het continue verbeteren zo snel mogelijk terug te leggen bij de teams zelf en bij het leiderschap van de organisatie, of een onderdeel daarvan. Pas dan ben je bezig met het sustainable implementeren van agile. Je geeft teams op alle niveaus, ook de leiderschap teams de kans om te groeien omdat je zelf als coach de gaten niet meer dicht loopt.”

Laat leiderschap spiegelen

“Betekent natuurlijk dat je als coach die vrijgekomen ruimte met beide handen aan kun pakken. Ons vakgebied is zo breed! Een eerste stap zou kunnen zijn dat je de agile basic standards belegt bij sterke scrum masters; de events, de waarden, het zichtbaar maken van werk en impediments. Als coach kun je je aandacht verleggen naar leadership teams en met name hun voorbeeldgedrag. Laten zij spiegelen naar hun omgeving wat agility betekent. Parallel hieraan kun je aan de slag met knelpunten in het end to end voortbrengingsproces. Toepassen van inspect en adapt tussen teams en afdelingen met als doel de snelheid omhoog brengen. Als dat lukt is de organisatie in staat om sneller in te springen op veranderende omstandigheden en los je de belofte van agile in: voorsprong door wendbaarheid. Want daar gaat het ons om als coaches hè, daarom maken we ons sterk om bedrijfsonderdelen te transformeren. ”

Zelf neerzetten waar we van zijn

““Voor de positionering van agile coaching in organisaties betekent deze omslag werk aan de winkel. Teams verwachten misschien nog dat ze op de onverdeelde aandacht kunnen rekenen van de coach, leiderschap heeft in de loop van de tijd misschien bepaalde verwachtingen gekregen van agile die niet goed passen bij een meer volwassen organisatie. We moeten daarom zelf onze nieuwe positie bepalen en vervolgens transparant neerzetten waar we van zijn. We hebben voor ons expertise center daarom een product & services catalogus gemaakt. De diensten en producten die daar in staan gaan we heel consistent toepassen voor onze interne klanten. En we gaan werken aan het verhaal dat we over onze dienstverlening vertellen. Alleen als we met one voice praten gaat onze omgeving snel oppikken wat we aan toegevoegde waarde leveren in een volwassen organisatie.”

12 januari 2021: Catharina spreekt op Agile Consortium jaarcongres

Tijdens deze online sessie vertelt Catharina Adriaans je alles over haar ervaringen met het positioneren van de Agile Coach rol en haar Center of Expertise Agile Coaching binnen ING.
Deze sessie is voor zowel de Marcom Professional als de Agile Coach interessant.

Over Catharina

Op dit moment leidt Catharina een team van 30+ internationaal opererende Agile Coach Experts binnen ING. Zij heeft meer dan 25 ervaring in de bankwereld, waaronder de laatste 8 jaar in Agile Coaching van teams en leiderschapsfuncties. Catharina is Certified Executive Individual- & Teamcoach (Vrije Universiteit) en gecertificeerd Systemisch Transitiecoach.