Als mensen blij worden veranderen er dingen
Esther van der Storm ken je misschien als een van de oprichters van Ynnovate, een netwerk van procesbegeleiders voor vernieuwing in publieke organisaties. Inmiddels is ze weer een bedrijf verder en richt ze zich met STORMPUNT op het begeleiden van innovatietrajecten.
Wat haar drijft? “Keer op keer merk ik de kracht van het experimenteren. Gewoon de eerste stappen zetten en kijken of iets lukt. En als je dat combineert met plezier, dan is de kans groot dat alle mensen die erbij betrokken zijn er ook verder mee willen. En aan de slag gaan om het verder te brengen. Als mensen blij worden veranderen er dingen”
Heeft Corona jouw werk veranderd?
“Nogal. Voorheen ging ik ’s ochtends vroeg met een grote koffer vol stickies en stiften de deur uit en reed ik in een week het hele land wel een keer door. Dus toen werd aangekondigd dat bijeenkomsten van meer dan 99 mensen niet meer mochten, werden een voor een alle grotere bijeenkomsten in mijn agenda afgezegd. In eerste instantie stevig balen, natuurlijk. Alles stond op z’n kop. Maar na een uur dacht ik van; ja, en nu?
Stom toevallig had ik de week daarvoor iemand op een congres gesproken over workshops faciliteren voor een internationaal gezelschap, online. Dus ja, ik ben even gaan zoeken naar tools en kwam uit op Mural en Miro. Daarna heb ik een oproep geplaatst op LinkedIn; dat ik 8 personen zocht om met mij een testsessie te doen. Ik kreeg 150 aanmeldingen! Van beide tools kwam Miro overtuigend als een fijner product voor onze manier van werken uit de test. En een jaar later zijn we 250 online sessies verder!.”
Wat levert deze periode van online remote werken nu op voor innovatietrajecten? Zie je voordelen?
“Ja, misschien werkt het zelfs wel beter. Op fysieke locaties werken met groepen is altijd een logistieke uitdaging, zeker met deelnemers uit het hele land. Je laat mensen niet voor elke poep en scheet 2 uur reizen. Door online te werken is het veel makkelijker om tussen sessies door even te checken hoe het ervoor staat met de actiepunten, of een opdracht op te volgen.
Bij fysieke sessies heb je ook altijd aan het eind van de dag al die foto’s van flips, met overigens vaak onleesbare stickies. Nu is alles direct en goed terug te lezen. We zijn voor de post-Corona tijd al bezig met de inrichting van een grote fysieke trainingsruimte waarin we een heel groot scherm plaatsen. Zodra het weer mag, zullen we fysiek ontmoeten blijven combineren met online bijeenkomsten.”
Wat moet iedereen weten over online workshops wat jou betreft?
“De grootste misvatting is dat het saai en niet interactief is. Er is een hele wereld te ontdekken! Niet alleen binnen de samenwerkingstool, maar ook aan energizers en echte facilitators technieken die je met een twist heel goed online kunt toepassen. Ik word er zo blij van als mensen de kracht hiervan zien. Laatst nog een deelnemer, die achteraf zei: ik zag er zo tegenop – een workshop van 3 uur. Maar het was echt leuk en de tijd vloog voorbij!”
Op 16 maart geeft Esther van der Storm een workshop Online Faciliteren met Impact. Deelnemers kiezen zelf op welk niveau ze ervaring willen opdoen door zich aan te sluiten bij een van de drie parallelsessies. Een voor digi-starters, een voor digi-doeners en een voor digi-toppers. Met tips en tricks op elk niveau!
Over Esther
Niet lullen, maar poetsen. Onder dat motto startte Esther in 2019 STORMPUNT, waarmee ze zorgt voor échte innovatie binnen een organisatie. Met concreet resultaat, dat samen wordt bereikt. Tijdens innovatietrajecten, trainingen en sessies.
Vernieuwing is Esther’s ‘ding’: van ideeën bedenken, experimenteren, fouten maken en weer doorgaan totdat er concreet resultaat is bereikt: dat proces maakt haar blij. En als zij een organisatie kan leren hoe je dat doet, continu blijven innoveren, dan is Esther helemáál gelukkig.