Agile jaarcongres 12 januari 2021

Inspiring Marcom Leaders of Tomorrow

Catharina Adriaans & Betteke van Ruler

In een online sessie neemt Catharina Adriaans je mee in de Positionering van Agile Coaching anno 2021. In de tweede helft van de sessie vertelt Betteke van Ruler je alles over haar communictieframe als agile tool voor strategieontwikkeling.
Deze sessie is voor zowel de Marcom Professional als de Agile Coach interessant.

Catharina Adriaans: Positionering van Agile Coaching anno 2021

Catharina werkt op ING HQ als Lead Centre of Expertise Agile Coaching COO Risk & Finance.

Een jaar of tien geleden, toen agile coaching net op grotere schaal gemeengoed werd in organisaties, moest iedereen even wennen aan deze nieuwe rol. Daarna volgde al snel acceptatie: de meerderheid zag dat teams echt op weg werden geholpen met de nieuwe manier van werken. Nu teams de basics onder de knie hebben wordt verwacht dat agile coaches ook impact maken op andere gebieden: bijvoorbeeld de flow of value optimaliseren tussen teams.

Hoe beweeg je mee met deze veranderende verwachtingen en hoe positioneer je agile coaches in deze nieuwe realiteit? In deze bijdrage verkent Catharina Adriaans het speelveld dat zich aan het aftekenen is en schetst daarin de Agile Coach naast de Scrum Master en de Black Belt.

Over Catharina:
Op dit moment leidt Catharina een team van 30+ internationaal opererende Agile Coach Experts binnen ING. Zij heeft meer dan 25 ervaring in de bankwereld, waaronder de laatste 8 jaar in Agile Coaching van teams en leiderschapsfuncties. Catharina is Certified Executive Individual- & Teamcoach (Vrije Universiteit) en gecertificeerd Systemisch Transitiecoach.

Betteke van Ruler: Het Frame als agile tool voor strategieontwikkeling

Een groot risico van agile werken is dat je de grote lijn uit het oog verliest. Daarom ontwikkelde Betteke van Ruler een aantal jaren geleden het Strategisch Communicatie Frame en schreef zij daar samen met Frank Körver een boek over. Na zeven jaar ervaring met het Frame in de praktijk heeft zij het nu helemaal vernieuwd.

In haar nieuwste boek, Handboek Communicatiestrategie, gebruikt zij de nieuwste ideeën over strategieontwikkeling en de agile inzet van (marketing-)communicatie. Strategie gaat over keuzes, over focus aanbrengen en zoeken naar hoe je de meeste waarde toevoegt. Want alleen dan is je werk echt meaningful. Daarover gaat haar verhaal op het jaarcongres.

Over Betteke:
Betteke van Ruler was hoogleraar communicatiewetenschap en slaat sinds haar pensionering een brug tussen theorie en praktijk. Zij verzorgt via de Van Ruler Academy veel masterclasses waarin zij de nieuwste ideeën uit de wetenschap gebruik om communicatieprofessionals te helpen hun werk van meer waarde te maken. Zij was de eerste die het agile werken buiten de ICT introduceerde met haar boekje Reflectieve Communicatie Scrum (2013). Agile werken is ook de basis van haar volgende boeken, zoals Communicatie in Positie in 3 stappen en nu het Handboek Communicatiestrategie.